Rouwtherapeut

Tegenslagen, ingrijpende situaties en verlies luiden ons in een rouwperiode. Emoties, zoals verdriet, angst, lusteloosheid en boosheid wisselen elkaar af. Ieder van ons rouwt op zijn of haar eigen manier, maar een vergelijking kunnen we maken: het raakt ieder in ons hart. En in ieders hart liggen nog veel meer ervaringen en herinneringen opgeslagen wat jou jou maakt. De emotionele achtbaan die ontstaat kan verwarrend aanvoelen, wanhoop en intense pijn veroorzaken. Rouwen is een belangrijk proces om jezelf, en onderdelen van jou, aan te passen naar deze vernieuwde situatie. 

Wat doet een rouwtherapeut?

Als rouwtherapeut bied ik een luisterend oor en help ik jou dit alles in een breder perspectief te zien. Daar waar jij bent, sluit ik aan en stapje voor stapje begeleid ik je naar een leven dichter bij jezelf, waarin je jouw verdriet niet vergeet, maar juist leert omarmen. 

“Ruimte maken voor verlies en rouw in therapie zorgt uiteindelijk voor een JA! om het leven te omarmen met alles wat er is”

Fases van rouw en verlies

Er zijn verschillende fases van rouw en verlies waar eenieder doorheen gaat, ongeacht het ‘soort’ verlies. Het kan het overlijden van een dierbare zijn, een scheiding, maar ook een ernstige ziekte of om iets wat je nooit gehad hebt, zoals ongewenst kinderloos zijn of een moeder die er emotioneel gezien niet voor je was. Verlies kan in allerlei soorten en maten aanwezig zijn. 

Tijdens mijn sessies leren we deze verschillende fases te zien, te omarmen en vervolgens om te zetten in kracht en houvast, waardoor jouw leven weer rijker voelt én wordt. 

De fases van rouw en verlies uitgelegd

In de eerste fase is er paniek en kan een staat van verlamming ontstaan. Een ongeloof. Vervolgens wil je de situatie ontkennen en wordt dit als afweermechanisme ingezet. “Dit hebben ze echt fout, ze vergissen zich.” In de derde fase komt er weerstand en is boosheid een veelvoorkomende reactie. Deze heftige emoties waar angst schuilhoudt, bereik je een dieptepunt. In deze fase is het allermoeilijkst om de situatie te gaan aanvaarden én los te laten, zodat je weer uit het diepe dal omhoog kunt klimmen. Hiervoor is actie nodig, je wilt namelijk zaken weer oppakken en nieuwe dingen leren. En dat brengt je bij de laatste fase van integratie. Jouw leven voelt als een verrijking, je bent wijzer geworden en krijgt weer nieuwe energie om naar het leven te kijken.

Rouwtherapie vergoeding

Doordat ik ben aangesloten bij de NVPA: Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen worden mijn sessies vergoed door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars vergoeden verlies en rouwtherapie vanuit een aanvullend pakket.

Lopen wij samen het pad van rouw en verlies? 

Wil jij samen het pad gaan bewandelen of wil je meer informatie over mijn sessies, neem dan contact op, dan help ik je graag verder.