Rouw en verlies

‘’De pijn van vandaag is de kracht van morgen.’’

Een grote emotionele achtbaan
Tegenslagen, ingrijpende situaties en verlies: het is van alle dag en van ons allemaal. Vroeg of laat krijgen we er mee te maken en allemaal rouwen we dan op onze eigen manier. Want het raakt je in je hart. En in datzelfde hart liggen al jouw ervaringen, herinneringen, oud zeer en nog veel meer wat jou jou maakt. Juist bij een ingrijpende gebeurtenis komt er meestal ‘gratis en voor niets’ ook ander oud zeer mee naar boven. Een grote emotionele achtbaan.

Het goede nieuws: in datzelfde hart vind je ook de kracht om door te gaan
Duidelijk is dat wanneer je iemand verliest die belangrijk voor je is, er veel verandert in je leven. De wereld ziet er ineens anders uit, niets lijkt meer hetzelfde; een wirwar van gevoelens: onmacht, wanhoop, intense pijn, gemis en nog veel meer. Prioriteiten verschuiven: wat eerst belangrijk leek te zijn, wordt vaak van ondergeschikt belang. Dat is een schokkende ervaring, omdat het meestal ook betekent dat je niet meer op dezelfde golflengte zit als veel mensen om je heen. Rouwen kun je zien als jouw proces om jezelf aan te passen aan een totaal veranderde situatie.

Verlies is er in vele soorten en maten. Denk hierbij aan het overlijden van een dierbare, een scheiding of bijvoorbeeld een ernstige ziekte. Maar ook kan je rouwen om iets wat je nooit gehad hebt, denk bijvoorbeeld aan ongewenst kinderloos zijn of een moeder die er emotioneel niet voor je was.

Afscheid nemen vraagt tijd en aandacht
Afscheid nemen kan een zwaar proces zijn. Wat heb jij nodig om je verdriet, je gevoelens van wanhoop, intens verdriet , pijn, schaamte, leegte, eenzaamheid, onmacht etc. toe te laten, te uiten, te integreren in je leven? Om weer verder te kunnen? Al deze gevoelens toelaten is volgens mij het moeilijkste wat er bestaat, maar uit ervaring weet ik dat als je ze durft toe te laten, er naar durft te kijken, ze durft te delen en ze vervolgens te omarmen, je er echt rijker van wordt. Het brengt je nog dichter bij jezelf. Het leven krijgt weer zin. Je kan weer ‘JA!’ zeggen tegen het leven met alles wat er is.

Hulp nodig?
Bij dit proces wil ik je graag ondersteunen, een luisterend oor bieden en je helpen om dit alles in een breder perspectief te zien. Ik sluit aan daar waar jij bent. Alles mag er zijn! Stapje voor stapje op jouw tempo gaan we aan de slag, op jouw manier want dat is de beste manier.

”Verder gaan betekent niet dat je vergeet. Het betekent alleen dat je accepteert wat plaatsvond en besluit door te gaan met leven.”

Mijn deskundigheid is een combinatie van mijn eigen verlieservaringen en mijn jarenlange ervaring als hulpverlener, trainer en coach.

WELKOM!


“Het leven kan alleen
achterwaarts begrepen worden,
maar het moet voorwaarts
worden geleefd.”
(S. Kierkegaard)

Mijn naam en website is opgenomen in de Databank Professionals rondom de dood op
https://www.doodinzicht.nl.