Houden van je zelf

Afgelopen oktober ben ik afgestudeerd aan de opleiding Intuïtieve Ontwikkeling. Ik heb daar veel geleerd! Iets daarvan wil ik met jullie delen en dat is namelijk het ’houden van je zelf’.

Het klinkt zo zweverig, tenminste ik moest er erg aan wennen: rationeel snapte ik dat altijd wel, gevoelsmatig lag dat anders. Maar gedurende de vier jaar van mijn studie raakte ik almaar meer overtuigd van het feit dat het eigenlijk mijn allerbelangrijkste taak in mijn leven is:
• jezelf leuk vinden;
• lachen om je blunders;
• je zelf niet kleiner maken dan de ander;
• het met jezelf gewoon goed hebben (ook in barre tijden);
• jezelf niet straffen als iets niet lukt (dat het niet lukt is al erg genoeg en dan ook nog eens jezelf daarover op je kop zitten, tjonge tjonge wat een leven…..).

Inmiddels is mijn stellige overtuiging (ook gebaseerd op de minimaal duizend mensen die ik afgelopen 15 jaar gecoacht en getraind heb): wanneer je niet van jezelf houdt of jezelf niet leuk vindt, dan ben je steeds in ‘gevecht’ met jezelf.
In gevecht met jezelf over dat je buurvrouw namelijk veel beter hard kan lopen dan jij, of dat je vriendin veel leuker kan schrijven en dat van jou eigenlijk niet zo veel voorstelt, om nog maar niet te spreken over je collega die, daar waar jij dichtklapt, altijd zo goed haar woorden weet te vinden. Allemaal veel beter, mooier, slimmer, alerter, zorgzamer etc. dan dat jij het kan of doet.
De ganse dag (oké laat ik niet overdrijven, maar zeker wel een groot deel van de dag;-) zijn we (onbewust) bezig om het perfect te doen of ons zelf te vergelijken met anderen en daardoor ons zelf te onder- of juist te overwaarderen.
Resultaat: je wordt er moe van, het kost bakken energie, je bent bij jezelf vandaan en je ervaart waarschijnlijk geen grip en weinig regie. Sterker nog: alle problemen komen hier uit voort.

Kortom: hoe meer je bij jezelf bent en accepteert dat je bent zo als je bent, des te meer regie je over je (werk)leven gaat ervaren en hoe minder humeurig je wordt van reacties van anderen. Dan kan je lachen over je valkuilen en verruil je strengheid voor mildheid.
Dat is mooi gezegd, hè! ☺
En dat het makkelijk is, hoor je mij niet zeggen. Integendeel! Maar ach, je hebt er een heel leven voor gekregen om er steeds ietsje beter in te worden.

Jezelf willen verbeteren
is jezelf geweld aan doen,
vrijheid is niet het resultaat van inspanning,
maar van inzicht.

Voor de liefhebbers nog een prachtig filmpje, die ik gebruikt heb in mijn presentatie tijdens mijn afstuderen.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=d_K9FEeHphs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *