JA zeggen tegen het leven

Afgelopen twee jaar heb ik met veel plezier de opleiding Rouw & Verlies bij ‘het Land van Rouw’ gevolgd. Wellicht klinkt het ‘met plezier’ je wat gek in de oren, maar toch heb ik dit echt zo ervaren. Ik wil graag met je delen welke wonderlijke les ik hieruit heb gehaald.

Thuiskomen
Op de eerste dag van de opleiding had ik meteen een gevoel van thuiskomen. Daar al direct duidelijk werd dat allerlei (heftige en vervelende) gevoelens er mochten zijn, denk bijvoorbeeld aan schaamte, leegte, eenzaamheid, intense pijn, verdriet etc. Ik leerde in de opleiding bijvoorbeeld dat ik schaamte heel moeilijk kon toelaten. Daar schaamde ik me echt voor… Enfin al dit soort gevoelen kun je tegenkomen als je een verlieservaring meemaakt of in een rouwfase zit. Ik heb veel (op weer een diepere laag) over deze gevoelens mogen leren en met name om deze “gewoon” te laten zijn, toe te laten en vervolgens te omarmen.

‘’JA!’’ zeggen
Het klinkt allemaal logisch en gemakkelijk, maar dat is het zeker niet – ook niet voor mij als ervaren coach. Ook ik kom mijn eigen angsten tegen, met bloed, zweet en tranen. Ik heb weer een laagje dieper in mijn eigen ziel mogen kijken en het voelt als een groot cadeau om dit te hebben mogen delen met mijn opleiders en klasgenoten.

Gevoelens herkennen, delen en er dwars doorheen gaan. Je angsten aan durven kijken en ervaren dat daardoor kracht en energie vrijkomt. Dat is volmondig ‘’JA!’’ zeggen tegen het leven.

Vrijheid
Kortom, gevoelens horen hoe dan ook bij het leven. Met de positieve gevoelens zijn we blij, maar met de minder fijne gevoelens die we hebben meestal niet. Die drukken we onbewust weg. Maar reken maar dat ze er zitten want we hebben allemaal verlieservaringen en/of gestolde rouw in ons aanwezig in veel verschillende lagen. Vroeg of laat maakt iedereen iets mee waarbij gratis en voor niets deze minder fijne onverwerkte gevoelens meekomen. Eigenlijk raar dat we daar zo van wegrennen, want uiteindelijk levert het toelaten je alleen maar vrijheid op. Het maakt ruimte om te doen en laten wat jij wilt. Ik weet uit ervaring dat je hierin niets te sturen hebt, het komt op het moment dat jij er aan toe bent en dan is het hek ook echt van de dam.

Het leven kan alleen
achteraf begrepen worden
maar het moet voorwaarts
geleefd worden.

(S. Kierkegaard)

Dankbaar
Ik ben blij en dankbaar dat ik zelf weer door een laagje angst ben heen gegaan. Dat geeft goede zin en ook nog eens een diploma tot rouw en verliesbegeleidster!

Met veel liefde voor allerlei (rouw en verlies-) gevoelens ga ik met een groot ‘’JA!’’ 2017 in! Ook jou wens ik een groot ‘’JA!’’ toe! Heb het goed, pluk de dag en wees dankbaar.

En bij deze ben je vanaf nu ook van HARTE welkom voor hulp of een luisterend oor voor alles wat met rouw en verlies te maken heeft. Binnenkort volgt er meer info op mijn website, maar daarover nu al bellen voor vragen kan natuurlijk altijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *